Recovery og empowerment

Recovery og empowerment

Tanker og meninger om at få psykisk modstandskraft

Hvad skal der til for at komme sig efter en psykisk lidelse og hvordan får man magten i eget liv!

Angsten for ikke at være god nok på jobbet -når præstationen tager magten

ArbejdsmarkedPosted by Cecil Cathrine Augusti Ludvigsen Tue, January 20, 2009 18:21:42

Perfektionisme og rettidig omhu er gode egenskaber på arbejdsmarkedet, alligevel kan det ende i angst og selvbebrejdelser. Jeg har ofte set at ellers meget kvalificerede med en tidligere psykiske problemer har haft svært ved at takle ønsket om at kunne præstere på arbejdspladsen. Det behøver ikke at hænge sammen med arbejdsplads og arbejdsopgaver, men hvordan man ser sin egen rolle og de krav man stille sig selv.

Jeg vil fokusere på hvad man selv kan gøre og lade arbejdsgiverens rolle i sagen ligge i denne omgang. Jeg har selv tidligere hørt til de personer der altid syntes jeg kunne gøre det bedre og aldrig måtte begå fejl. Det var ikke nødvendigvis omgivelsernes krav til mig, men det jeg selv følte var nødvendigt for at være god nok! Det at føle at man er god nok er lidt af kernen. Selvværd er det, i sig selv at være noget værd som person, ikke ens præstationer. Ens syn på selvværd og hvad der er værdifuldt er noget der skabes af miljøet, hvad Far og Mor specielt har rost og lagt vægt på. Hvis rosen kun bygger på ens præstationer eller den "rette" adfærd og ikke "jeg er glad for at være sammen med dig" og at du er god nok bare for at være dig, vil livet let være en fortsat kamp for at være god nok gennem at præstere og vise den rette overflade til omgivelserne.

Den snigene følelse af mindreværd, kan polstres med perfektionisme og gå på mod og selvtillid, der ikke er det samme som selvværd. Når man virker perfekt udadtil vil omgivelserne automatisk opfatte en som er selvkørende og ikke behøver hjælp og støtte. På den måde ender man i en udsat position, styrken er kun tilsyneladende.

Det kan være meget svært, at selv komme til den erkendelse, at det er nødvendigt at bryde med det gamle mønster. Selv nederlag, følelsen af ydmygelser og at man ikke kan bunde kan fortsætte meget længe. Der er en tendens til over præstation og kaste sig ud i noget hvor de reelle kompetencer ikke er der (der ligger ydmygelsen, hvis man bliver afsløret). Mønstret er lagt så dybt i ens tanker og selvsyn, at det næsten føles som om det var et helt verdens billede der skulle forkastes -og på mange måder er det!

Jeg har selv gået i gennem den proces, efter mislykkede forsøg på at komme ud på arbejdsmarkedet. Jeg har fler gange oplevet at miste arbejdsevnen og få den tilbage, det er ikke let at gå i gennem, derfor blev jeg klar over at jeg måtte ændre strategi.

For 4 år siden var jeg så heldig at finde Colette Dowlings bog "Perfekte kvinder" i en genbrugsbutik. Det var ikke behagelig læsning, jeg kendte problematikken alt for godt og jeg vred mig under læsningen. Jeg kunne genkende min Mors rolle, som den der ville have det som hun syntes, var det perfekte barn, jeg var noget der skulle formes og ses. Jeg gjorde mit bedste for at leve op til det! Dette er en længere historie og har haft stor betydning for hvordan mit liv har set ud og hvordan jeg har ageret.

Efter jeg læste Colette Dowlings bog, har jeg bevidst forsøgt at ændre min adfærd og selvsyn. Jeg er nu forankret i det jeg kan og at jeg ikke kan alt, leve med småfejl (og store) og lære af dem på en positiv måde. Jeg er blevet bedre til at afgrænse mine kompetencer samtidigt med at jeg bygger videre på min viden. i dag ved jeg: At uanset hvad jeg kan og ikke kan er jeg god nok!

Adressen på Colette Dowlings hjemmeside: http://www.colettedowling.com/

  • Comments(0)//recoveryblog.a-recovery.dk/#post18