Recovery og empowerment

Recovery og empowerment

Tanker og meninger om at få psykisk modstandskraft

Hvad skal der til for at komme sig efter en psykisk lidelse og hvordan får man magten i eget liv!

Krop og psyke -at se holistisk på samspillet

Psykisk sygdomPosted by Cecil Cathrine Augusti Ludvigsen Tue, January 13, 2009 16:40:42

Har man psykiske problemer over en længere periode oplever man ofte at få fysiske symptomer, bla. i form af muskel spændinger eller psykosomatiske smerter. Ofte kan det være svært at gennemskue årsagen både for en selv og læger. Også fordi at de fysiske sympteomer kan have en tendens til at sætte sig på "svage" steder, det vil sige at et ægte fysisk symtom kan forstørres psykisk.

Muskelspændingerne opstår som et stress signal, men da mange ikke er opdraget til at reagere på kroppen advarsler eller ikke har overskud til at reagere, kan symptomerne forværres over tid og blive kroniske, spændinger og forkerte bevægelses mønstre vil over tid belaste kroppen og gøre det svære at blive af med dem.

Bare det at kunne mærke sin krop, er noget man kan miste under en psykisk sygdom, miste kropsfornemmelsen, det kan betyde at tollerencen i forhold til at andre rør ved en er meget lav og/eller at man ikke er opmærksom på kroppens signaler. På den måde kan man være i den situation at man har fået det godt psykisk, men stadig døje med ondt i kroppen. På den måde føles det stadigt som om man ikke er helt rask.

Personligt mener jeg at fokus og forebyggelse af fysiskeproblemer er meget vigtig i forhold til psykiske lidelser, psykiatrien er opmærksom på at motion er godt, men mange har for meget ubehag i kroppen til at begynde og fortsætte med motion, der skal være en overgang hvor kroppen heler, inden den kan klare nye belastninger. Der er fysioterapeuter tilknyttet psykiatrien og der er udviklet systemer til at lære at afslappe, strække kroppen og vejertræknings øvelser. Der bliver arbejdet med noget der hedder BAT Body Awareness Therapy, noget jeg selv går til til.

Der er ingen tvivl om at mange kunne have brug for tilbud om bla. BAT, afspænding, psysiotherapi. Smertene kan være meget hæmmende for livskvaliteten og en kredsen omkring fysiske problemer kan fastholde den enkelte, i en forståelse af sig selv som kronisk sygdomsramt.

  • Comments(0)//recoveryblog.a-recovery.dk/#post15