Recovery og empowerment

Recovery og empowerment

Tanker og meninger om at få psykisk modstandskraft

Hvad skal der til for at komme sig efter en psykisk lidelse og hvordan får man magten i eget liv!

Er psykisk sygdom kronisk?

Psykisk sygdomPosted by Cecil Cathrine Augusti Ludvigsen Sun, January 11, 2009 12:53:32

For ikke så mange år siden, så man på psykisk sygdom som en kronisk lidelse, med livslang medicinering. Fornyligt er der kommet en undersøgelse fra WHO om at hver anden med en psykisk lidelse kommer sig.

Hvordan kan det så være at man har set psykiske lidelser som kroniske? Tja, det er en gammel historie: I 1800 tallet havde man svært ved at skelne mellem forskellige psykiske lidelser også psykiske symptomer der stammede fra fysiske sygdomme. Psykiske symptomer der stammede fra fysiske sygdomme er, hvis de ikke kan behandles kroniske og patienterne vil få det dårligere med tiden.

Afdelingerne bestod af mennesker neurologiske lidelser, udviklingshæmmede, hjerneskader, syfilis patienter og mennesker med fysiske lidelse der kunne give psykiske symptomer vi ikke ser i dag. Altså en blandet forsamling der blev stuvet sammen. Udover det, har institutionsprægningen, tvang, overmedicinering holdt patienerne fast i rollen og mange gamle sindsyge anstalter arbejdede folk, derfor kunne det være smart at beholde de arbejdsduelige!!!;-)

Der har altid været nogen der har kommet sig fra en psykisk sygdom, desværre har psykiatere og forskningen været mere interesserede i de patienter der ikke kunne få det bedre, istedet for at se hvad det var der skete for dem der kom sig.De dårligste blev på afdelingerne -dem der slap ud og ikke kom igen var udenfor systemets interesse og skulle nok holde sig væk!

Det er faktisk skræmmende hvilken virkning det første budskab man får fra psykiatrien er, for ens muligheder for senere at komme sig, får man en besked om kronisitet og at det er kemi i hjernen der gør at man er syg og man skal forvendte at få medicin resten af livet - eller budskabet er at man kan komme sig og at medicenirengen kun er en midlertidig hjælp eller ikke nødvendig - at det er noget man selv kan gør noget ved og påvirke forløbet. Desværre er det ikke så længe siden patienter blev mødt med kronisitets tanken, unge mennesket der har troet på kronisitet og kemi, når lægen sagde det.

Der har været spændt ben for muligheden for at komme tilbage til samfundet, stigmatisering, tabu, skam. Det har været en kollosal bariere for den enkelte.

Tankevækkende er også at mange psykisk syge har lettere ved at opnå recovery i ulande, først troede man det måtte være en fejl, så man undersøgte det igen!!! Det viste sig at det var fordi de psykisk syge hurtigere blev inkluderet i bla. arbejdslivet. Når man kunne arbejde gik man bare i gang igen, i mindre specialiserede samfund er der masser af manuelt arbejde, der er godt at starte med.

Vores overspecialiserede samfund, hvor man hurtigt falder tilbage hvis man er udenfor arbejdsmarkedet for en tid, gør det vanskeligt at komme tilbage.

Udfaldet af en psykisk sygdom har meget med det omgivende kultur/samfund at gøre. Både som udløsende faktor og for muligheden for fuld recovery. Man kan som psykisk syg gøre sit, for at tage ansvar for sin situation - men det betyder også at omgivelserne/samfundet forstår sin rolle som medspiller i den proces!

  • Comments(0)//recoveryblog.a-recovery.dk/#post14