Recovery og empowerment

Recovery og empowerment

Tanker og meninger om at få psykisk modstandskraft

Hvad skal der til for at komme sig efter en psykisk lidelse og hvordan får man magten i eget liv!

At anvende sine erfaringer positivt

BID BrugerlærerPosted by Cecil Cathrine Augusti Ludvigsen Sat, January 10, 2009 17:19:57

Efter jeg er blevet uddannet som BID brugerlærer (foredragsholdere med egne erfaringer med en psykisk sygdom) har jeg nogen gange oplevet, at udenforstående mente at jeg nok burde finde en anden beskæftigelse, for at slippe for at skulle forholde mig til psykisk sygdom, fordi det måske fastholdt mig i rollen.

Selv ser jeg det jeg gør, som mere bredt end bare at holde foredrag psykisk sygdom, noget der er forbundet med sociologiske og samfunds mæsige forhold, værdier, filosofi -slet og ret mennesker og livet, emner der altid har interesseret mig.

Recovery burde ikke kun have interesse i forhold til svære psykiske lidelser fordi det er almen menneskelige overlevelsstrategier, som recovery tanken trækker frem. Recovery er hard core selvudvikling af bitter nødvendighed, ikke luftige bliv lykkelig nu råd. Netop derfor har den et stærkt fundament, fordi den bygger på mange menneskers erfaringer, ikke hvordan det bør gøres, men hvordan det kan gøres! Nettop det individuelle og anarkistiske blandet med overlevelses mekanismer er væsentligt, ingen løftede pegefingre der!!!

Vores samfund er blevet stærkt individualiseret, det er både god og skidt, godt fordi vi er blevet frisat fra fastlåste normer, knapt så godt fordi vi kommer til at mangle forankring. Og ikke mindst fordi det hele er op til os selv, som enkelt individ. Det kan være svært i de tilfælde hvor man mister fodfæste, i forhold til det gode liv -at man enten føler eller rent faktisk ikke fungere optimalt. Individualismen er også grobund for at isolere grupper i samfundet, men også sig selv. Noget der i begge tilfælde kan skabe psykiske og sociale problemer.

For at komme tilbage til udgangspunktet, som bid brugerlærer holder jeg foredrag om hvad det er at være menneske -der kan så være forskellige vinkler, alt efter målgruppe og anledning, alligevel er mit budskab det alment menneskelig, nettop for at prikke til fordomme og vanetænkning.

Det er positivt at fortælle om håb, ressourser, vilje. Og nye erfaringer og viden gør at der hele tiden kommer nye facetter til arbejdet. Jeg føler mig ret priviligeret fordi jeg i dag kan arbejde med det, jeg brænder for og ikke mindst -at det er noget der kan bruges af andre.

  • Comments(0)//recoveryblog.a-recovery.dk/#post13